Citeste povestea zilei de Dragobete !

Valentine's Day - sarbatoare internationala

Dupa 1990, romanii au importat de la occidentali Valentine's Day, sarbatorita pe 14 februarie si considerata Ziua Indragostitilor.Aceasta zi se sarbatoreste diferit in fiecare tara.
In Franta, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale.
In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a-l petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
In Suedia este numita ziua tuturor inimilor . Nu este o sarbatoare oficiala.
In Slovenia este ziua in care pasarile se casatoresc.
In Turcia Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce in Ziua Inimilor Dragi/Dulci.
In cultura persana este o zi dedicata iubirii.
In Brazilia, ziua inamorasilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, cand cuplurile isi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si de obicei un buchet de flori.
In Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita in a treia vinere si sambata din septembrie, datorita scopurilor comerciale. In aceasta sara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou.
Japonia si Coreea.Datorita unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a aparut si in Japonia si Coreea ca o zi in care mai mult femeile si mai putin barbatii daruiesc bomboane, ciocolata si flori. A devenit ca o obligatie ca multe femei sa daruiasca ciocolata tuturor colegilor barbati. Prin efort de marketing susinut, o zi reciproca, Ziua alba a aparut. Pe 14 martie barbatii sunt asteptati sa intoarca favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Indragostitilor.

Legenda Sfantului Valentin

Odata era un imparat roman al carui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptator indarjit si a avut multe razboaie. El a vrut o armata puternica dar majoritatea barbatilor lui nu au vrut sa mearga in lupta. Imparatul s-a gandit ca barbatii voiau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor in loc sa se lupte pentru el. Claudiu a gasit o solutie pentru aceasta problema. A decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori. Imparatul s-a gandit ca aceasta lege ii va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati. Valentin, care era un preot, credea ca oamenii trebuiau sa se casatoreasca. Astfel el a casatorit in secret cupluri. El facea cununiile in locuri secrete, deci imparatul nu-l putea gasi. Dar el l-a gasit. Valentin a fost arestat si adus in fata imparatului. Lui Claudiu i-a placut de Valentin si a crezut ca este un om tanar si intelept. L-a incurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Valentin a refuzat. El a fost intemnisat si condamnat la moarte. Pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind "Adu-ti aminte de Valentin al tau." Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie in anul 269 sau 270. Totusi este necunoscuta data datorita faptului ca nu se stie daca legenda este adevarata dar este oricum o poveste frumoasa. Nu exista dovezi pentru a arata daca aceasta poveste este adevarata sau nu dar oricum ziua de Sfantul Valentin este celebrata in onoarea sa.